En af de helt store trends lige nu er at dyrke sine egne grøntsager, uanset størrelsen på jordstykket, krukken og altankassen, er der altid plads til at plante sprøde, lækre grøntsager.
Trendsætterne
Det er næsten umuligt at tænde for tv’et, åbne avisen og facebook uden at støde på Jamie Oliver, Hugh fra
Rivercottage og en ven som sidder og nyder et glas hjemmelavet rabarbersaft til nybagte muffins med
håndplukket bærsymfoni. De har alle det samme budskab: Dyrk Selv!
Inspirationen oser ud af tv’et, når Hugh og Jamie går rundt på deres Søren Ryge facon og hiver friske porrer og kartofler op af den porøse jord med de bare næver. De kan jo sagtens, de drenge! De har plads og tid til at gå og pusle i jorden og snakke gulerødder og rødbeder store og sprøde.
Dyrk selv
Der findes dog råd, så vi har en chance for at følge med tiden og trenden. Trenden hedder ’Urban gardening’
eller ’Urban havedyrkning’ på dansk. Trenden har hurtigt spredt sig rundt omkring i de større byer, hvor
der bliver dyrket lystigt i små nyttehaver, på terrasser og selv i den mindste altankasse er der plads til krydderurter og chiliplanter.
Det er ikke kun i byen, denne tendens kan bruges. Tag et kig rundt hjemme i haven og se på, hvor der er plads til en krydderurt, en tomatplante eller en kartoffelplante. Udnyt grøntsagernes forskellige vækstform, så pladsen bliver udnyttet på bedst mulig måde. Tomater og kartofler kan sagtens gro i krukker, squash og jordbær giver en god bunddække, mens bønner laver en flot grøn væg med de lange slyngende grene.
Selv den mindste have, altankasse eller krukke kan plantes til med blomster, grøntsager eller krydderurter.
Alle steder, hvor der er en bar plet jord og en solstråle, er der plads til at dyrke. Det er kun fantasien, der sætter grænser for hvor og hvordan der kan dyrkes.
At det er så populært at dyrke selv, afspejler sig i tidens trend. Vi vil i bedste Bonderøvens-stil tilbage til det
enkle. Vi vil vide, hvad vi putter i munden og hvordan det er blevet til, selv have jord under neglene og selv nyde følelsen af at hive friske, sprøde gulerødder op af jorden, som smager af noget! Det er det nye – Kvalitet frem for kvantitet. Nydelsen af at sætte tænderne i en hjemmedyrket tomat eller gulerod kan på ingen måde sammenlignes med 10 solmodne tomater købt i supermarkedet. Det er ikke muligt at sammenligne, fordi den gulerod, vi hiver op af vores egen jord, er dyrket med en kærlighed og forventning, som ikke findes andre steder.